Escola Escriptura Ateneu Bacelonès
  

Quadern literari

Des de sempre els quaderns han acompanyat escriptores i escriptors, músics, artistes i persones creatives en general; són una eina que utilitzem quan som a un cafeteria, a la biblioteca, al tren o enmig de la natura per apuntar aquelles idees que no volem perdre. Perquè podem crear les vint-i-quatre hores del dia i viure amb una mirada que intenta anar més enllà de la realitat.

Volem retre un petit homenatge a aquesta tradició dels quaderns d'escriptura amb aquest quadern literari de l'Escola d'Escriptura (Ateneu Barcelonès), que incorpora l'art d’explicar històries i la narrativa en algunes de les seves vessants: text, imatge, música, consells, experimentació i joc. Perquè escriure pot ser una combinació de tècnica (domini del llenguatge i de l'ofici d'escriure), imaginació, constància i intuïció.

I el nostre Quadern literari gira al voltant del joc: des dels consells de Pablo Martín Sánchez, un especialista en jocs d'escriptura i l'únic membre a l'Estat espanyol de l'Oulipo (“Ouvroir de littérature potentielle” -Taller de literatura potencial-, el grup francès d'experimentació literària creat el 1960 per l'escriptor Raymond Queneau i el matemàtic Le Lionnais) a les il·lustracions de Gemma Capdevila, amb el seu univers tan personal i farcit d'elements recurrents (el mar, els fars, les balenes o les portes), passant per la recuperació de mots del projecte Apadrina una paraula.

Pablo martín Sánchez - escriptor, traductor i professor de Narrativa i Novel·la a l’Escola d’Escriptura

Pablo Martín Sánchez (Reus, 1977) ha publicat el llibre de relats Fricciones (E.D.A., 2011; edició augmentada i revisada a Acantilado, 2024) i les novel·les El anarquista que se llamaba como yo (Acantilado, 2012), Tuyo es el mañana (Acantilado, 2016) i Diario de un viejo cabezota (Reus, 2066) (Acantilado, 2020), així com Agatha (La Uña Rota, 2017), una obra escrita en col·laboració amb Sara Mesa.

Com a traductor, ha traduït al castellà obres de Marcel Schwob, Wajdi Mouawad, Delphine de Vigan, Violaine Bérot, Marta Carnicero, Hervé Le Tellier, Georges Perec o Màrius Serra. Cooptat al 2014, és l’únic membre espanyol de l’Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle).

«L’escriptora o escriptor no pot sortir de casa sense paper i llapis, perquè sap que tard o d’hora voldrà apuntar-hi alguna cosa. O potser no, però sent tranquil·litat quan pensa que podria fer-ho si volgués.»

Gemma Capdevila - Il·lustradora


La Gemma Capdevila va néixer a Barcelona l’hivern de 1988 i, des d’aleshores, ha cercat el blau del mar, els sons del vent i la quietud de les muntanyes. És il·lustradora, té clar que ho vol ser des dels dotze anys. Ha après gran part del que sap a l’Escola Llotja i a Eina i també ha estudiat belles arts.

Viu al peu del Montseny i des d’allà fa tallers, crea prints i du a terme formacions on-line a través del seu perfil i de portals tan reconeguts com Domestika. El seu art és àmpliament reconegut i ja ha publicat amb les principals editorials del país on hi destaca el seus àlbums il·lustrat Vides Secretes (Baobab, 2019), Blau 52 (Cossetània, 2022), Simbiosis (Cossetània, 2023) i el Puma de Hollywood (Babulinka, 2024).

«Per a mi, crear és omplir amb la imaginació els buits que deixa la realitat. Ja sigui a través de les paraules o del pinzell.»

CONSELLS D'ESCRIPTURA

A l'Escola d'Escriptura sabem que escriure pot ser apassionant i, alhora, tot un repte. Per aquest motiu, hem volgut incloure en el nostre Quadern literari cinc consells fonamentals d'escriptura que t'ajudaran a potenciar les teves
habilitats narratives i a donar forma a les teves històries. Aquestes píndoles abasten aspectes clau com la veu narrativa, els personatges, el conflicte narratiu, l'estil literari i la mirada.

CITES LITERÀRIES

El Quadern literari és un viatge a través de les paraules, un joc. Hem volgut fer un recull de cites sobre escriptura, literatura i creativitat de veus que ens inspiren. De Virginia Woolf a Walter Benjamin, passant per Caterina Albert i Virginie Despentes; cada una de les cites escollides convida a la reflexió i al plaer d’escriure, llegir i crear.

APADRINA UNA PARAULA

Apadrina una paraula va ser una campanya impulsada per l'Escola d'Escriptura i Escuela de Escritores el 2007, on van participar trenta mil persones de 42 països, per recuperar paraules en vies d'extinció, en desús o restringides a un àmbit geogràfic o familiar molt determinat. Compartim amb tu algunes de les més d’onze mil paraules rebudes.

El Quadern literari: una creació col·lectiva


El Quadern literari és el resultat d'un treball col·laboratiu on cada detall ha estat pensat per l'equip de coordinació de l’Escola i la dissenyadora gràfica Aïda Font; des de la redacció dels consells de tècniques narratives fins al disseny i la maquetació, passant per la selecció de cites literàries i els mots de la iniciativa Apadrina una paraula. Aquest projecte reflecteix la passió per escriptura, la literatura i les arts que defineix l'Escola.


La creació del quadern ha anat acompanyada de música, una font indispensable d'inspiració. A l'apartat Calaix de(sastre) hem volgut compartir algunes de les cançons que han sonat durant el procés creatiu. Aquest quadern no és només un recull de textos i referències literàries, sinó també una travessia plena de ganes, creativitat i treball en equip.

PREUS DEL QUADERN LITERARI

Podràs comprar el teu Quadern literari a la secretaria de l'Escola.


PÚBLIC GENERAL

15

ALUMNAT DE L'ESCOLA D'ESCRIPTURA

12

SOCIS I SÒCIES DE L'ATENEU BARCELONÈS

13