- Un canon internacional per al segle XXI: Martin, Rothfuss, Gaiman, Sanderson, Abercrombie, Collins, Rowlling, Miéville, Bacigalupi, Starobinets, VanderMeer, De Bodard, Liu, Cixin, Stanley Robinson, Stephenson, Simmons, Willis, Clarke i altres.
- Àuge i normalització del fantàstic en català i en castellà: autors, editorials, llibreries, publicacions, blogs, xarxes, podcasts...
- De la fórmula a la innovació: què és nou i què no en les anomenades noves tendències: distopia juvenil, romàntic paranormal, biopunk, slipstream, història alternativa, zombis i narratives especulatives.
- Hibridació i límits del gènere: del fandom al mainstream. Fins a quin punt són gènere Chabon, Miyazaki o El Ministerio del Tiempo?
- El nou paper de les dones: lectores i autores que estan revolucionant el fantàstic. Importa el gènere (sexual) en el gènere (literari)?
- El fantàstic en temps d'Internet: nous formats, nous hàbits de lectura i escriptura i derivades dels videojocs, les app's i la gamificació.
- Triomfs de l'àudiovisual i reptes per al paper. Els casos de Valdemar, Nevsky, Aristas Martínez, Fantascy i Males Herbes, entre altres. L'autoedició i l'autopublicació, perills i oportunitats.
- Analitzar l'obra d'un autor/editor significatiu i debatre després amb ell presencialment les decisions literàries preses en el seu cas.
- Conèixer l'evolució del gènere fantàstic al segle XXI, tant a casa nostra com a l'estranger: el nous autors, les noves autores, les noves obres, les noves corrents, els nous codis i les propostes que obren camins més enllà de les fòrmules tradicionals consolidades al segle XX.
- Analitzar textos i tendències actuals per aprendre'n secrets de trama, estructura, estil, personatges, escenaris i ingredients de gènere.
- Debatre cap a on pot anar el gènere en el futur: del predomini de la fantasia a la revifada de la ciència ficció, dels híbrids amb el terror a la influència de les sèries, dels nous formats a la gamificació.
- Formació pràctica impartida en català. L'entrega de textos i exercicis per part dels alumnes (opcional) pot ser en català o castellà. Es comentaran i analitzaran relats i fragments de novel·les. La formació serà independent dels de Ciència Ficció i Fantasia i Narrativa Fantàstica: tècniques d'escriptura, tot i que es poden realitzar tots tres de forma seguida.
- Les classes seran en català. Els exercicis es poden lliurar en català o castellà.
- Mariano Villarreal. Terra Nova 1, 2 i 3 . Eds. Sportula i Fantascy. VV.AA. Presencia Humana. Ed. Aristas Martínez. Diana Wyne Jones.
- La guía completa de Fantasilandia. Ed. Nocturna. VV.AA. Punts de fuga. Ed. Males Herbes. John Clute. El jardín crepuscular. Ed. Gigamesh.
- Jorge Martínez Lucena. Vampiros y zombis posmodernos. Ed. Gedisa.
- Manuel Gregorio González. Los seres agónicos. Ed. Berenice.
NOTA: aquests són títols de referència, els títols de lectura per a comentar a classe es triaran d'acord amb els alumnes. Donat que la formació tracta de temes d'actualitat, es complementarà la bibliografia amb links que es proporcionaran durant les classes.
Preu curs :
Si hi participes a l'aula
412,30 €
((El preu curs inclou la quota de soci de l'Ateneu Barcelonés corresponent a la durada del curs))
Si participes en línia
340,50 €
(Aquesta modalitat d'inscripció no requereix ser soci de l'Ateneu Barcelonès)
Consulta els descomptes i les formes de pagament disponibles (aquí >>)