Com fer periodisme d'investigació

 • 20h
 •      Roger Palà / Sergi Picazo /
 •    Aquest curs s'imparteix en: Català
 •    Els exercicis es poden lliurar en: Català o Castellà

Preu curs :

Aquesta formació et permetrà aprendre les tècniques i tàctiques pràctiques per poder fer periodisme d'investigació i en profunditat sobre qüestions polítiques, socials, econòmiques i culturals.

 Consulta els descomptes i les formes de pagament disponibles (aquí >>)

Grups de curs de l'edició actual

 

Edicions d'aquest curs

 • octubre-desembre
 • abril-juny
 • Crisi del Periodisme d'Investigació a Catalunya. Agents marginadors del periodisme: concentració empresarial, influència d'interessos econòmics i ingerència política. Silencis mediàtics, censura i autocensura.
 • Estat del Periodisme. La tirania del sensacionalisme i la superficialitat. No hi ha temps, no hi ha espai, no hi ha diners per fer periodisme.
 • Breu història del Periodisme d'Investigació. Exemples d'ara i abans. El precursors del gènere: els muckrackers. Lectura de reportatges clàssics d'investigació, sobretot del món anglosaxó (Martha Gellhorn, Wilfred Burchett, Edward Murrow, Seymour Hersh, John Pilger, Günter Wallraff... però també Anna Politkovskaya o Robert Fisk, entre altres) i, en casos més actuals, del periodisme espanyol i català. Prepararem un Dossier de Lectures per analitzar a fons a classe.
 • El reportatge periodístic, eina per anar al fons. Cinc idees bàsiques per fer periodisme: les 5W, les Fonts, les Dades, el Context i la Redacció. Estructura d'un reportatge periodístic.
 • Introducció a la investigació. Tipologia del reportatge d'investigació (de denúncia, de base històrica, literari o d'infiltració...).
 • El pseudoperiodisme d'investigació. Què és i què no és periodisme d'investigació? Filtracions vs. Investigació. El fenomen de la càmera oculta en televisió.
 • Eines de recerca i fonts documentals útils per a qualsevol investigació periodística. Repàs a les principals vies i sistemes, tant digitals com personals, per trobar i investigar fets polítics, socials i econòmics més enllà de les rodes de premsa. Impacte de les noves tecnologies.
 • Tractament de les fonts i els testimonis. Com citar les fonts? Possibilitats de l'off the record i les fonts no oficials. La importància de l'agenda de contactes. Consells per relacionar-se amb les fonts periodístiques.
 • Taller Pràctic i tutories: com fer una investigació periodística en la pràctica. Selecció del tema, elaboració d'una estratègia d'aproximació i redacció del reportatge. Cada alumne presentarà una proposta d'investigació i, posteriorment, es farà seguiment amb tutories individuals per fer recomanacions i consells per afrontar el reportatge.
 • Aprendre les tècniques i tàctiques pràctiques per poder fer periodisme d'investigació i en profunditat sobre qüestions polítiques, socials, econòmiques i culturals.
 • Conèixer i fer una lectura en profunditat dels més importants reportatges de periodisme d'investigació -tant clàssics com actuals, del periodisme anglosaxó i espanyol/català- de la història del periodisme.
 • La formació està dividida, per sessions, en una primera part dedicada a la teoria i la lectura d'exemples de reportatges d'investigació; i en una segona part, se centra en les tècniques i estratègies pràctiques per elaborar un reportatge propi i original d'investigació que s'haurà d'entregar al final del programa. Tots els reportatges seran corregits i comentats pels periodistes Roger Palà i Sergi Picazo. Obrim la possibilitat de publicar els millors reportatges que s'elaborin durant la formació a CRÍTIC, mitjà de comunicació dedicat al periodisme d'investigació. La publicació del reportatge serà remunerada.

-Sobre l'estat del periodisme d'investigació.

BRADLEY, Ben (2000). La vida de un periodista. Madrid, Edicions El País.
CHICOTE, Javier (2006). 'El periodismo de investigación en España. Causas y efectos de su marginación'. Madrid, Editorial Fragua.
MALCOLM, Janet (1990). El periodista y el asesino. Barcelona, Gedisa.
RAMONET, Ignacio (2003). La tiranía de la comunicación. Barcelona, Debate.


-Sobre reportatges -ficcionats i reals- d'investigació.

CAPOTE, Truman (1997). A sangre fría. Barcelona, Anagrama.
KAPUSCINSKI, Ryszard (2000). Ébano. Barcelona, Anagrama.
PILGER, John (ed) (2007). Basta de mentiras. El periodismo de investigación que está cambiando el mundo. Barcelona, RBA.
SALAS, Antonio (2003). Diario de un skin. Un topo en el movimiento neonazi español. Madrid, Temas de Hoy.
URBANO, Pilar (2003). Jefe Atta. El secreto de la Casa Blanca. Barcelona, Plaza y Janés.
WALLRAFF, Günter (1999). Cabeza de turco. Barcelona, Anagrama.
 

Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris

Important

 • Aquest servei NO et compromet a matricular-te a cap curs.
 • Aquest servei NO implica cap tipus de reserva de plaça per a cap curs.
 • L'única finalitat d'aquest servei és que quan s'obri el període de matriculació per al curs que hagis triat, t'enviarem un correu electrònic com a recordatori.
Has d'acceptar la política de privacitat. Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris
*escriu aquí tots els dubtes que tinguis sobre aquest curs
Has d'acceptar la política de privacitat. Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat