La novel·la per fascicles: l'art de narrar en suspens

  • 20h
  • Presencial
  •      Esteve Plantada /
  •    Aquest curs s'imparteix en: Català
  •    Les intervencions en el curs es fan en Català o Castellà
290 el preu curs inclou la quota de soci de l'Ateneu Barcelonés corresponent a la durada del curs

 consulta els descomptes i les formes de pagament disponibles (aquí >>)

Grups de curs de l'edició actual

 

Esteve Plantada

Grup A4
Dimarts i dijous 17:00-19:00 h
Data d'inici: 02/07/2019
Places disponibles.

Edicions d'aquest curs

  • octubre-desembre
  • estiu (juny-juliol)

- Descobrir les variants literàries del gènere imprescindible de la literatura del segle XIX, el "fulletó", i comprovar si encara són vigents actualment i en quin format. - Aprendre la tècnica a partir d'exemples pràctics: Balzac, Dickens, Asimov, passant per Víctor Català o per autors actuals com Ramon Mas o Ariadna Castellarnau. - Les possibilitats de la narrativa episòdica: simplicitat psicològica, tècniques pròpies per a forçar el consum i l’interès del lector. - Com passar d'un conjunt de relats a un cos homogeni? Les particularitats del Fix-Up, nascut en l'auge de la ciència-ficció i la fantasia dels anys 50. - El "fulletó" del segle XXI: les "blognovel·les" i els "tuitrelats". El cas "Manuel Bartual". - Trobar formes d'estimular la creativitat i l'originalitat, i acompanyar-les d'una correcta execució més enllà de fórmules o manuals. - L'art del "cliffhanger": com acabar un capítol amb la intriga al màxim, amb el xoc perquè els lectors sentin la necessitat de seguir llegint? - Identificar i experimentar amb les tècniques emprades pels grans autors literaris traslladar-les al relat de les sèries televisives de l'actualitat: clímax a cada capítol, repeticions i recurs a l’acció i al melodrama. - Dominar el relat: arc argumental global, dosificació de la informació, descripcions, estructura, finals de capítol i relació amb el conjunt del relat. - La retòrica de les narracions: quin registre necessitem? Quin to és l'adequat? Quins elements milloraran el nostre relat? - Redactar les pròpies narracions o relats per valorar-leos a classe.

- Proporcionar tècniques i recursos pràctics per a l'escriptura narrativa de manera episòdica, posant-la en relació amb el nou llenguatge audiovisual i amb les noves tècniques narratives contemporànies. - Analitzar els textos proposats (clàssics i contemporanis) i les tendències actuals per valorar-ne els codis de gènere i anotar-ne l'evolució.

Formació pràctica impartida en català. L'entrega de textos i exercicis per part dels alumnes pot ser en català o castellà. Es comentaran i analitzaran relats i fragments de novel·les, a més d'alguns manuals; es debatran els exercicis, que seran corregits pel professor.

- Honoré de Balzac. Il·lusions perdudes. Proa, 2008 - Wilkie Collins, La dama de blanc, Proa, 2018 - Charles Dickens. Els papers pòstums del Club Pickwick. Acontravent. 2012 - Charles Dickens. El casalot. Ediciones Destino, 2008 - Isaac Asimov. Trilogía de la Fundación. DeBolsillo, 2010 - Eugène Sue. Les mystères de Paris. - Víctor Català. Solitud. Edicions 62. - Raimon Casellas. Els sots feréstecs. Edicions de 1984, 2012 - Sherwood Anderson. Winesburg, Ohio. El cercle de Viena / Acantilado, 2009 - Ray Bradbury. Les cròniques Marcianes. Proa, 2004 - Yordán Radíchkov. Abecedario de Polvora. Automática Eidtorial, 2014 - Alasdair Gray. Lanark. Marbot, 2013 - Henry Kuttner. Mutante. Ediciones B - Charles Sheffield. Las crónicas de McAndrew. Ediciones B, 1992 - George R.R. Martin. Los Viajes de Tuf. B de Books, 2013 - Patrick Modiano. Ropero de la infancia. Anagrama, 2015 - Michel Faber. Pétalo carmesí, flor blanca. Anagrama, 2006 - Clifford D. Simak. Ciudad. Minotauro, 1988 - Ariadna Castellarnau. Cendra / Quema. Catedral, 2017 - Ramon Mas. Afores. Edicions de 1984, 2017

Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris

Important

  • Aquest servei NO et compromet a matricular-te a cap curs.
  • Aquest servei NO implica cap tipus de reserva de plaça per a cap curs.
  • L'única finalitat d'aquest servei és que quan s'obri el període de matriculació per al curs que hagis triat, t'enviarem un correu electrònic com a recordatori.
Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris
*escriu aquí tots els dubtes que tinguis sobre aquest curs
Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat